19.04.2024 06:47
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

LABE
Tok: LABE
Správce toku: POVODÍ LABE, s. p. (www.pla.cz)
Délka toku v ČR: 358km
Délka celého toku: 1154km

ZKRÁCENÝ POPIS TOKU

Řeka Labe pramení v Krkonoších na Labské Boudě, kde je symbolický pramen jako vyznačené turistické místo. Řeka teče směrem na jih z Krkonoš, kde jsou na ni vybudovány dvě hlavní vodní nádrže. Postupně řeka zamíří na SZ a posbírá většinu toků z Čech než opustí hranice ČR, poté teče velmi dlouho Německem než vteče do Severního moře za přístavem Hamburk v Německu.

PODROBNÝ POPIS TOKU

> Horní tok

Labe pramení nad Labskou Boudou blízko hranic s Polskem, hlavní tok se stéká z několika potůčků v prameništi na Labské Boudě. Dále je na Labi Labský vodopád. Nad Špindlerovým Mlýnem se do Labe vlévá první malý tok a tím je Bílé Labe. První měrný profil, který se na Labi nachází a měří průtok a stav vody se nachází taktéž ve Špindlerově Mlýně. Pod Špindlerovým Mlýnem je na Labi první vodní nádrž, vodní Nádrž Labská. (Fotky také z nádrže a okolí)

Labská

Labe, pod VD Labskou

Splav ve Vrchlabí

Labe, splav ve Vrchlabí

Labe poté teče podél silnice vedoucí do Vrchlabí, protéká Vrchlabím a u Prosečného se do něho vlévá další menší tok již výše zmíněný a tím je Malé Labe. V Hostinném, kterým protéká se do něho vlévá řeka Čistá, pod městem pak Volanovský potok a z druhého břehu i Kalenský potok či potok Pilníkovský. Nedaleko od tohoto města po proudu je na Labi druhá přehrada a tou je vodní nádrž Les Království. Labe poté protéká Dvorem Králové nad Labem a těsně před Jaroměřským rybníkem se do něho vlévá Běluňka, která také rybník napájí. Labe protéká městem Jaroměř, kde také přibírá dva významější toky a těmi jsou Úpa a Metuje. U Smiřic pak přitéká do Labe Trotina a z druhého břehu Malostranský potok.
Předměřice jezy
Labe, Předměřický jez

Meandry pod Předměřicemi

Labe, pod Předměřicemi

>> Střední tok
Řeka poté protéká městem Hradec Králové, kde přibírá další významný tok. Tím je Orlice. Dále také Librantický potok a další menší potůčky. Protéká přes Opatovice nad Labem a Němčice, pod kterými pak přibírá Ředický potok. Další významnější řeky přibírá Labe kolem Pardubic, kterými protéká a od kterých již teče na západ až severozápad ČR. Jsou to řeky Novohradka, Loučná a Chrudimka. Střední Labe, tedy Labe od Hradce Králové, je splavné pro lodě od města Chvaletice. Dále pod Pardubicemi přibírá menší toky a to Podolský potok, Bylanku a Strúhu. Protéká Přeloučí, kde se do něho vlévá poté Strašovský potok a další malé potůčky. Chvaletice, odkud je Labe splavné, jako město míjí a protéká Týncem nad Labem, pod nímž přibírá další řeku a tou je Doubrava.

Poté Labe protéká Kolínem, kde přibírá mimo jiné Hluboký potok. Poté přibírá až významnější řeku Cidlinu, která se do něho vlévá před lázeňskými Poděbrady, kterými protéká a tyčí se nad ním i poděbradský zámek. U dalšího středočeského města, kterým je Nymburk, přibírá Labe říčku Mrlinu a další větší potoky jako je Výrovka a Vlkava. Poté teče kolem města Lysá nad Labem a žádný významnější tok do něho neústí až teprve před Brandýsem nad Labem - Starou Boleslaví se do něho vlévá Jizera.

Povodně v Brandýse nad Labem

Labe, jezy Brandýs nad Labem - při povodni v roce 2006

>>> Dolní tok
Poté protéká Kostelcem nad Labem a Neratovicemi a přibírá pouze malé potoky a potůčky až do Mělníka, kde se do něho vlévá jistě známá, druhá největší česká řeka VLTAVA. Dále teče stále na SZ Čech okolo Roudnice nad Labem, Litoměřic a Lovosic. U Litoměřic přibírá další velkou řeku a tou je OHŘE. Poté nepřibírá žádný významnější tok, až v Ústí nad Labem potom řeku Bílinu. Poté protéká přístavním městem Děčín, kde přitéká z pravé strany řeka Ploučnice. V Hřensku opouští území ČR po soutoku s poslední českou řekou a tou je řeka Kamenice.

Německo - stučný popis toku Labe, známém v Německu spíše jako Elbe
V Německu teče přes město Bad Schandau a jeho tok je k cíli ještě velmi dlouhý. Nepřibírá žádný větší tok a poté teče přes větší město Pirna, dále přes velké město Drážďany, kde přibírá menší říčky. Až dále přibírá větší řeku jménem Schw.Elster, Mulde a Saale. Poté protéká městem Magdeburg. Dále se do něho vlévá řeka Ohre a Havel. Velmi hodně toků a potoků se do něho vlévá přes přístavním městem Hamburg, kde se za přístavem Labskou úžinou vlévá do Severního moře a poslední řekou, která se vlévá ještě do úžiny řeky Labe, je řeka Oste. Tam se nachází spousta zátočin a je tam také rušná lodní doprava.

Putování Labe, jedné ze třech hlavních řek, které opouštějí hranice ČR, končí tedy u Severního moře.

Odvodňuje území 100% Čech a 5% Vysočiny.


HLAVNÍ PŘÍTOKY
Hlavním přítokem je ve východních Čechách řeka Orlice, ve středních Čechách řeka Jizera, Cidlina a největším přítokem v tomto kraji je řeka Vltava. Na SZ Čech Labe přibírá řeku Ohři a Bílinu.

MENŠÍ PŘÍTOKY
Menšími přítoky jsou například od shora: Malé Labe, Metuje, Úpa, Novohradka, Doubrava, Výrovka a nebo Kamenice.

HLÁSNÉ PROFILY NA LABI V ČR (hlavní)
Špindlerův Mlýn, Labská, Hostinné, Vestřev, Les Království, Brod, Jaroměř, Opatovice, Němčice, Valy, Přelouč, Nymburk, Brandýs nad Labem, Mělník, Ústí nad Labem, Děčín a Hřensko.

Tyto profily, které udávají přehled o stavu vody v cm nebo stavu pomocí nadmořské výšky, tzv. kóty podle Baltského systému, dále o průtoku vody v metrech krycholých za sekundu na -1, také mají stanoveny limity pro dosažení stavů sucha - hnědá barva a nebo naopak pro dosažení stupňů povodňové aktivity (SPA) většinou 1. st., 2.st. a 3.st. někde je stanovec i 3 st. extrémní ohrožení. Barevné odlišení: světle zelená, oranžová, červená a popř. tmavě fialová.


Data jsou dostupná na SAPu Povodí Labe: Stavy a průtoky (plus nádrže a kvalita vody či srážkoměrné stanice) a nebo celoplošně na Hlásné a předpovědní povodňové službě ČHMÚ.

INFO:
V dalších popisech řek, budou postupně doplněny odkazy na články, které se budou skrývat pod danou řekou, resp. jejím názvem. po kliknutí bude tak možné zobrazit takovýto článek s přehledem dané řeky. Postupně budou odkazy doplněny i do tohoto prvního článku o Labi.

Př: A Vltava se u Mělníka vlévá do Labe.... toto bude odkaz na tento článek, které přebírá hodnost nadřazené řeky Vltavě.

Zdroj některých informací: www.pla.cz

MA 25.11.2011 22:39
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.14 sekund 1,926,983 návštěv