19.04.2024 15:11
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

VLTAVA
Tok: VLTAVA
Správce toku: Povodí Vltavy, s. p. (www.pvl.cz)
Délka toku: 433km

ZKRÁCENÝ POPIS TOKU


Vltava jako řeka sama o sobě nemá pramen, stéká se z Teplé a Studené Vltavy. Není to zdaleka jediná řeka, která nemá pramen, ale počíná svůj tok soutokem dvou či více řek. Nachází se na ní spousta vodních děl - nádrží a přehrad, které tvoří tzv. Vltavskou kaskádu. Ta má za úkol jednak nalepšovat průtok řeky, ale také naopak chránit před povodněmi - což jsou úkoly většiny vodních děl, stejně jako je také výroba elektřiny. Na většině z nich je také bohatá rekreace a vodní sporty. Protéká jihočeským městem Č. Budějovice, dále Týnem nad Vltavou a samozřejmě hlavním městem Prahou, kde tvoří jednu z krás města. U středočeského Mělníka, nedaleko Prahy, ústí do Labe.

PODROBNÝ POPIS TOKU
> Horní tok
Vltava tedy nepramení jako řeka sama o sobě s názvem Vltava, jak již stojí ve zkráceném popisu, ale stéká se z Teplé Vltavy a ze Studené Vltavy u Smolné Pece v NP Šumava. >> Studená Vltava nepramení v ČR, ale kousek za hranicemi, tedy v Německu. >> Teplá Vltava pramení u kopce Tetřev v okolí obce Kvilda. Teče přes Borovou Ladu, Lenoru, kde přebírá říčku Řasnici a poté za soutokem se Studenou Vltavou, která je tokem menším a kratším, se již jmenuje Vltava.

Horní tok řek Studené a zejména Teplé Vltavy a poté Vltavy je oblíbeným místem pro vodáky. Vltava teče Přírodním Parkem Vltavský Luh, kde se nedaleko nachází největší vodní nádrž na této řece a tou je Lipno. Pod VN Lipno protéká Vyšším Brodem, kde se nachází VN Lipno II, tzv. mini nádrž. Protéká Českým Krumlovem, dále přírodními rezervacemi, které se v okolí řeky nacházejí. Poté protéká městem České Budějovice, kde do ní ústí první významnější tok a tím je Malše.

> Střední tok
Za městem pak přibírá Bezdrevský potok, teče přes velmi známé město Hluboká nad Vltavou, kde je na Vltavě nedaleko vod. nádrž Hněvkovice. Po nádrží, kde přibírá významný tok, kterým je řeka Lužnice, hned na soutoku se nachází vodní nádrž Kořensko. Řeka dále protéká Týnem nad Vltavou a dlouho na sebe nedá čekat další vodní nádrž a to známý Orlík. Tam přibírá Vltava některé malé říčky jako je Lomnice a Skalice, významnějším přítokem je řeka Otava. Vodní nádrž je co se týče rozlohy, vodní plochy, druhá největší na Vltavě. Kaskáda poté pokračuje vodními nádržemi Kamýk a známými Slapy. Poté už se nachází v té hlavní kaskádě jen vodní nádrž Štěchovice.

Vltava v Praze

Vltava v Praze v části Troja blízko ZOO pod jezem


> Dolní tok
Nedalo od nádrže Štěchovice se stéká Vltava se Sázavou a to u Davle. Další významný tok. Poslední vodní nádrží je blízko u Prahy v.n. Vrané. Poté Vltava protéká Prahou, kde hned přibírá další významný tok a již poslední - řeku Berounku. Za hlavním městem teče řeka přes Kralupy nad Vltavou a Vraňany. U Mělníka se vlévá do řeky Labe, kde naše putování po řece Vltavě končí.


HLAVNÍ PŘÍTOKY VLTAVY
Sázava, Berounka, Lužnice, Otava.

MENŠÍ PŘÍTOKY VLTAVY
Studená a Teplá Vltava, Malše, Bezdrevský potok. Do Vltavy se vlévá hlavně velké množství potoků a ani nepojmenovaných potůčků a to už v oblasti Šumavy a také Jižních Čech - tedy horního toku Vltavy.

HLAVNÍ HLÁSNÉ PROFILY NA VLTAVĚ ČI STUDENÉ A TEPLÉ VLTAVĚ
Černý Kříž, (SV) Lenora, (TV) Vyšší Brod, Zátoň, Č.Budějovice, Orlík, Kamýk, VD Vrané, Praha - Chuchle a Vraňany.

Stavy a průtoky v PVL
Vodní nádrže v PVL

VLTAVA - odvodňuje vodu z krajů Jihočeského a Plzeňského, částečně z Vysočiny a z téměř poloviny kraje Středočeského, včetně Hlavního Města Prahy. Za pomoci několika již jmenovaných přítoků, (ty se opět dělí na menší přítoky, tedy menší řeky, říčky a potoky) o kterých bude postupně řeč v dalších pokračováních popisu toků vodstva ČR.

Zdroj některých informací: www.pvl.cz

MA 2.12.2011 22:59
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 1
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.21 sekund 1,927,071 návštěv