18.04.2024 13:57
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Co napoví současné pranostiky o počasí
Pranostiky o počasí napovídají chování počasí v dalších převážně měsících či v dalším období, převážně podle chování počasí v daném měsíci či přímo dni. Můžeme jim věřit, ale nemusíme - protože se často stává, že nevycházejí. Ovšem, vyjít některá z nic může.

Podívejme se tedy pro zajímavost, jak to podle současných pranostik vypadá a podle toho usuďme, jak to s počasím bude vypadat dále, co na nás může přichystat:

"Bouřka v září - sníh v prosinci": Tato pranostika říká zcela jasně, že pokud se v září objeví bouřka, tak v prosinci napadne sníh. Bouřky jsou ovšem velmi lokální jevy a tak na, z tohoto hlediska, poměrně velkém území ČR může být bouřka či pár bouřek v některých lokalitách, ale jinde nemusí zabouřit vůbec. Pak napadne sníh v prosinci jen v lokalitách, kde bouřilo v září? Berme to tak, že bouřky v září zvyšují pravděpodobnost, že napadne v prosinci sníh a je jedno kde v ČR.

A v září nám přeci jen bouřilo a ne jednou! Takže pokud bude v prosinci i více sněhu, nebude čemu se divit! Můžeme se pak k tomu článku či k této pranostice vrátit.

"Bouřky v září - sníh na jaře": Tuto pranostiku lze chápat podobně s tím, že pokud jsou dvě a více bouřek v září, sníh bude na jaře. To, zda bude přes celou nebo po většinu zimy a nebo zda napadne později či na jaře až, to už nám pranostika neprozradí. Opět je to rozporuplné z hlediska lokalizace.

V září bylo v ČR více bouřek, takže také máme šanci na sníh na jaře - od kdy? Na to už si budeme muset počkat, případně nám to napoví jiná pranostiky nebo pranostiky.

"Jaké počasí v září, tak se i v březnu vydaří": Jednoduché a to až moc. Protože počasí je v září co do teplot příznivější než v březnu. Pokud to budeme brát z hlediska oblačnosti a srážek, to už lze posuzovat snáze.

Září je teplotně velmi nadprůměrné a mělo by být i celkově, takže to nás čeká v březnu spíše jaro už. To si možná trochu odporuje s předchozí pranostikou, ale lze to také brát, že březen bude teplý a pak přijde ještě sníh.

Krásné počasí a barevné listí.



"Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom": Tato pranostika je podobná prvním dvěma od shora s tím, že bude po celou zimu sníh. Nelze to chápat samozřejmě doslovně, bude prostě dostatek sněhu v zimě. A na to stačí jen hrom v září. Ovšem opět to je obtížné chápat co do místa - lokalizace.

Každopádně hromy v září byly, takže naděje na hodně sněhu v zimě podle této pranostiky je.

"Po teplém září, zle se říjen tváří": Tato pranostika, která nám má poodhalit počasí na kratší dobu než předchozí zní také jasně. Takže teplé počasí v září a s ním spojené bouřky nejsou jen dobré pro zimu a sníh, ale i pro špatné počasí v říjnu. Je docela logické, že po teplém a slunném období přijde chladnější a deštivější, ale nemusí to ovšem být hned v říjnu.

Letos je tedy bohužel naděje, že říjen bude házet po nás zlé pohledy co do počasí.

"Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu": Také pranostika co se týče odhadu počasí v zimě podle podzimního a opět jsme u sněhu. Pokud bude mlhavo - celkově hodně mlh na podzim, tak nás čeká v zimě také dostatek sněhu.

Zatím mlhy nezačínají a podzim pořádně také ne, takže nelze říci, zda i tato pranostika nám napoví, zda bude hodně sněhu nebo ne.

"Co v říjnu zimy přibude, v lednu jí opět ubude": Takže opět podle přechozí pranostiky, pokud bude v říjnu zas zima, tak v lednu nás zas čeká tepleji, tím padám šance na sníh v tomto měsíci klesá.

Zatím nelze říci, jak toto dopadne, ale pokud budeme podle pranostik předpokládat, že po teplém září se bude říjen mračit, tak leden moc zimy nepřinese.

"Je-li říjen hodně zelený, bude zato leden hodně studený": Pranostika, která říká, čím později bude listí v říjnu žloutnout a postupně opadat, tak tím lepší podmínky pro zimu v lednu. Jsou stromy, které již ztrácejí listí nyní. To však je způsobeno buď stářím stromů, nemocemi a nebo také suchým počasím.

Takže zatím lze říci, že současné na některých místech hodně suché počasí, může stromy o listí připravit brzo.

"Říjen když blýská, zima plíská": To je opět o bouřkách v říjnu. Pokud se nějaká vyskytne, je šance na větší plískanice v zimě.

Zatím neodhalná pranostika pro letošek aneb, jak se letos vyplní.

"Teplý říjen - studený listopad": Pokud bude tedy i říjen teplý, listopad bude studený. Ale protože nám pranostiky ostatní napovídají, že říjen bude studený, protože září je teplé, tak listopad studený nebude.

Letos by to tedy mohlo být takto: teplé září, studený říjen, teplý listopad.

"V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc": To je pranostika co se týče chování přírody, konkrétně rostlin. Takže jasná a výstižná pranostika.

Letos je žaludů poměrně dost, bukvic není také málo. Zase ale bude záležet na konkrétním místě co se týče pozorování přírody. A nyní mluvím ze skušenosti, kdy bylo hlavně žaludů hodně (v roce 2006) a pokud vzpomínáte, zima 2006/07 nebyla skoro vůbec zimní.

"V říjnu mnoho dešťů, v prosinci mnoho větrů": Jasná pranostika, že když bude hodně pršet v říjnu, bude v prosinci foukat. Doslova to brát také nelze.

Letos je šance, že v souvislosti s chladným počasím bude v říjnu i více pršet (podle pranostiky o zle se tvářícím říjnu) a také podle suchého období nyní v září, takže v prosinci je šance na větry. Zda budou v teplém proudění bez sněhu, nebo při sněžení, toť velká záhada.

"V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý": Mrznout v říjnu pravděpodobně nebude, ale vítr foukat může. Leden a únor by tedy zřejmě žádnou zimu nepřinesl. I když v roce 2009 v říjnu mrzlo krátkodobě - také není jisté, zda se počítá mráz přízemní či noční. Ale v roce 2009 při propadu teplot mrzlo i přes den na některých místech. Zima byla ale opačná. (leden 2010 bílý, únor poměrně také hodně zimní)

Zda může vyjít pranostika letos, uvidíme podle počasí v říjnu a pak také zda skutečně vyjde.Naděje na studené počasí a vítr, jak již bylo řečeno výše, v říjnu letos je.

>> Pranostik je celá řada a pokud někdo dočetl naší zajímavost až sem, tak děkujeme moc, ale pokud bych rozebíral další a to i zajímavé pranostiky dále, už by asi do konce nikdo nedočetl.

Proto se nechme počasím veskutečnosti raději překvapit.

Více pranostik najdete například zde: http://www.stripky.cz/10-mesic-9-pranostiky.html

MA 13.9.2011 18:08
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.16 sekund 1,926,885 návštěv