08.05.2024 03:38
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Zima 2009/2010
Přichází čas pro zhodnocení zimy 2009/2010. Ač v posledních padesáti letech průměrná teplota u nás prokazatelně stoupá, letošní zima tento trend výrazně porušila.

Poměrně chladný byl už říjen roku 2009 a to hlavně jeho prostřední dekáda, ve které nás zcela zaskočila a překvapila náhlá a na tuto roční dobu neobvykle silná sněhová kalamita. Tuto kalamitu přineslo silné a studené severozápadní proudění kolem tlakové níže nad východní Evropou. Během pondělí 12.10. začal foukat silný vítr (na hřebenech hor až 30m/s). V samotném týdnu od pondělí až do pátku napadl sníh téměř všude. Nevíce samozřejmě na místech s nadmořskou výškou nad 1000 m.n.m (i přes 70 cm). Oproti pondělní předpovědi, která očekávala sněžení se sněhovými jazyky a závějemi na celém území ČR, přinesla úterní předpověď upřesnění. Silné a trvalé sněžení mělo zasáhnout hlavně severovýchod republiky. V pátek nás zasáhl další frontální systém, během jehož přechodu napadlo až dalších 40 cm sněhu, který v kombinaci s větrem samozřejmě utvářel jazyky a závěje. Všichni byli touto týden trvající a náhlou kalamitou zaskočeni a veškerá infrastruktura ochromena. Dálnici D1 nebylo možné při provozu dostatečně proplužit a tak byla na několik hodin uzavřena. Zastaven byl i provoz na více než 15 tratích a mnoha menších zavátých silnicích. Energetici evidovali na 70 000 domácností bez proudu.

Co tuto kalamitu způsobilo? Hlavně nezvykle dlouhé severní proudění(při kalamitě trvalo týden, běžně však v tuto roční dobu trvá maximálně 2 dny). Počasí, kterým jsme si v polovině října prošli bylo teplotami typické pro prosinec(bylo 8 °C pod říjnovým průměrem) a sněhovou nadílkou běžné pro leden a únor! Velké ochlazení nám zapříčinila i velmi neobvyklá synoptická situace, kdy k nám studený vzduch pronikal koridorem tvořeným tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad západní Evropou.

A nyní pár kuriozit. Horští záchranáři nepamatují více než 30 let, že by museli vydávat lavinové nebezpečí už v říjnu. Na Lysé hoře ležel 1 m sněhu, což je známo naposledy z roku 1897. Ani v Krkonoších a Orlických horách nikdo z místních nepamatuje tak brzkou vydatnou nadílku. Klíčová byla také nepřipravenost přírody. Ještě týden před kalamitou bylo 27°C a stromům tedy ještě ani nebyl signalizován podzim(sníh napadl na zelené koruny) a stromy se proto pod tíhou sněhu ohýbali a tvořili místy těžko projízdné tunely na silnicích.

Pak už počasí pokračovalo v průměrných kolejích. Až do začátku prosince, kdy v první dekádě bylo až 10°C a podruhé dozrávaly některé plody(např. maliny). Nikdo tedy neočekával, že by nadcházející zima mohla být průměrná nebo snad i nadprůměrně chladná. Už následující týden nás ale částečně vyvedl z omylu. Zima se projevila 18.12., kdy bylo v Adršpachu naměřeno -18°C. V příštích dnech bylo ještě méně(Horská Kvilda -27°C) a přes den na většině území -10°C. Přišlo znovu i sněžení a po něm frontální systém od jihu, který přinesl mrznoucí déšť a ledovku, která nás doprovázela od 20.12. každodenně až do Vánoc.

Takto chladno nebylo jen u nás, ale i v celé Evropě(Anglie, Polsko, Španělsko, Francie a celá stř. Evropa).

Poté na začátku Vánoc přišla obleva(až +15°C) a státy postižené silným sněžením pustošily povodně. Do tajícího sněhu také pršelo.

Ke konci prosince se zase počasí umírnilo, ale ne na moc dlouho. Další kalamita přišla už začátkem ledna. Po Vánocích se klidné počasí dlouho neudrželo. Už druhý lednový týden začalo zase intenzivně a vytrvale sněžit a nová kalamita byla zase tady.

V úterý 5.1.2010 se začal přesouvat střed rozsáhlé tlakové níže Daisy z Itálie k severovýchodu nad naše území. Už v noci na středu začalo sněžit na celé Moravě a sněžilo celý následující den. Za tuto dobu napadlo 10-15 cm sněhu. Ve čtvrtek sněžilo jen málo, ale v pátek začaly další intenzivní přívaly. V pondělní předpovědi bylo předpokládáno, že od pátku 8.1. do pondělí 11.1. napadne maximálně 35 cm sněhu. Čtvrteční upřesnění však přineslo prognózu až na možných 70 cm sněhu. Komplikace spojené se sněžením na sebe nedaly dlouho čekat. Tvorba četných jazyků a závějí zkomplikovala pozvolné odklízení sněhu ze silnic. Od pátečních 14 hodin byl uzavřen dálniční přechod v Lanžhotě pro kamiony. Toto ale nebyla samozřejmě jediná komplikace. V Brně byla zastavena veškerá MHD, část D1 musela být uzavřena, ale zcela uzavřených bylo mnohem větší množství zavátých silnic, kde nezřídka zapadla auta až do dvoumetrových závějí. Na Moravě navíc v noci z pátku na sobotu a v sobotu pršelo a mrznoucí déšť vytvořil rozsáhlou ledovku, kterou jentak někdo z místních nepamatuje. V pondělí už bylo zřejmé, že na mnoha místech napadalo rekordní množství sněhu. V Pardubicích a okolí napadlo až 60 cm a takovou nadílku tu tamní nepamatují přes 70 let. I Praha se svými 31 cm překročila množství sněhu z roku 1979. Na horách napadlo kupodivu jen kolem 15 cm sněhu.

Příštích 14 dní pokračovalo počasí normálními kolejemi. Jen druhý týden se teploty držely těsně kolem nuly a tvořila se četná ledovka z odtávajícího sněhu.

Další a asi největší zkouška letošní zimy nás ale teprve čekala. Od pondělí 25.1. do úterý 26.1. napadlo nejvíce sněhu na Vysočině a v Jihočeském a Plzeňském kraji a to 15 cm. Poté se vyjasnilo a v noci z úterý na středu se vyskytly na naše podmínky extrémní mrazy. Nevětší mráz byl předpovídán pro Plzeňský a Jihočeský kraj, kde měly teploty klesnout až k -27 a v horských údolích ještě hlouběji pod nulu. Nebezpečí tkvělo v tom, že byla nízká relativní vlhkost vzduchu a tak se mráz subjektivně nezdál tak tuhý jak se jevil na teploměru. Přitom v teplotách kolem minus 20 se udělají omrzliny už za půl hodiny. Za mrazivé ráno mohly čtyři faktory. Hlavně jasná obloha v kombinaci se studeným sibiřským prouděním a ještě bezvětří a všudeležící sněhová pokrývka, která odrážela sluneční záření. Ve středu odpoledne bylo už jasné, že bylo překonáno mnoho teplotních rekordů(na 22 místech) a to i o 8 °C! V Děčíně dokonce zamrzli lodě v přístavu ledem o tloušťce kolem 15 cm! Mezitím se na naše území začínala od severozápadu nasouvat tlaková níže Jennifer. Opět mělo silně sněžit a foukat. V Německu, odkud k nám přicházela předpokládali napadnutí až 50 cm sněhu za dobu jejího trvání. U nás od čtvrtka do neděle mělo napadnout až 30 cm nového sněhu a sněhové přeháňky nás měly doprovázet i celý další týden. Vraťme se ale ještě ke středě 27.1., kdy bylo překračováno další maximum. A to maximum dní se souvislou sněhovou pokrývkou v nížinách, kde sníh ležel už 3 týdny a stále se neměl k ústupu. Tímto padl i rekord délky trvání pokrývky z roku 1985. Již zmíněná přicházející tlaková níže Jennifer už byla znatelná ve středu odpoledne a to nezvykle rychlým poklesem tlaku. Místy překračovaly 4,5 hPa za 3 hodiny. Přitom průměrný pokles se pohybuje kolem desetin hPa za 3 hodiny! V Německu, odkud níže přicházela, byly přitom poklesy až kolem 6 hPa/3hod.! Na severu už začínalo intenzivní sněžení. V okolí Horní Břízy nasněžilo kolem 15 cm a celková pokrývka činila něco přes 20 cm. Po víkendu nás čekala další sněhová nadílka. Jen z úterý na středu (1.-2.2.2010) mělo nasněžit až 30 cm sněhu. V Plzeňském kraji kolem 20 cm. Další sněžení (až 40 cm) přišlo ze čtvrtka na pátek (10.-11.2.) a sněžilo až do víkendu 14.2. V celé republice leželo 5,2 miliard metrů krychlových sněhu-to je asi 66 litrů na 1 m3. To by naplnilo propast Macochu 2800 krát! A ještě dva rekordy na závěr. V měsící lednu se slunce ukázalo na obloze jen na 16 hodin což je absolutní minimum. Druhý rekord se týká posypových materiálů. Sypače od 8.1.2010 vysypali na silnice kolem 73 000 tun soli za 400 mil. korun. Ke konci poloviny února už nebylo dostatek soli ve střední Evropě ani ve státech, kde se těží.

V únoru se s neobvykle silnými sněhovými bouřemi a kalamitami setkávali i v USA, kde například v hlavním městě Washingtonu napadlo během 24 hodin 75 cm sněhu a v Philadelphii kolem 80 cm. Sníh ochromil i Texas, Floridu a Havaj, kde jsou v této době běžné spíše hurikány!

Citace tn.cz:
"Podle historického klimatologa Jiřího Svobody se tuhé zimy vracejí v pravidelných intervalech. Ta letošní vykazuje patrné podobnosti s krutou zimou, která postihla Česko na přelomu let 1929 a 1930. "Podle měření z pražského Klementina to byla historicky pátá nejstudenější zima. Průměrná teplota od prosince do února byla -5,4 stupně. Celkově přitom bývá v zimě průměrně něco málo nad nulou, konkrétně 0,24 stupně," vysvětluje Svoboda. To, že mrazy přišly právě po osmdesáti letech, podle Svobody není náhoda. Přibližně osmdesátiletý cyklus krutých zim se kromě Česka objevuje i v záznamech o teplotách dalších zemí. Předchozí krutá zima z tohoto cyklu podle něj byla na přelomu let 1840 a 1841, tehdy bylo také průměrně -5,4 stupně. Další cyklus, ve kterém se opakují tuhé zimy, je přibližně 23 až 24 let dlouhý. Tuhé zimy tak přinesly roky 1776, 1799 (tehdy bylo průměrně -5,9 stupně), 1823, 1847, 1871, 1895, 1922, 1942 a 1963. "Poslední podobnou zimou byl přelom let 1995 a 1996. Přišla po delší době, je ale možné, že se na prodloužerní cyklu podepsalo oteplování," uzavírá Svoboda. I když české záznamy neumožňují tuto hypotézu potvrdit, dalším výrazným intervalem, v němž se opakují kruté zimy, je podle klimatologa také 170 až 180 let."

Hned začátkem března začalo prudké oteplení s deštivým počasím, což způsobilo povodně a to hlavně na řekách pramenících na Šumavě. Zdálo se, že je zima definitivně pryč. Ale nebyla. To nám potvrdil víkend 6.-7.3. Pak se teploty držely jen kolem nuly a 15.3. se nám zima už opravdu naposledy předvedla při nočním přechodu zimní bouře s vánicí a silnou elektrickou aktivitou. Jednalo se o nejsilnější zimní bouři od roku 2006.

Definitivně se sníh začal vytrácet od prvního jarního dne. Protože do sněhu pršelo a přišlo oteplení, loučila se zima povodněmi.

Nyní se můžeme už jen těšit, jestli po této zimě přijde příští rok ještě větší rekordmanka nebo ne.
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Výborné Výborné 100% [1 Hlas]
Chvalitebné Chvalitebné 0% [Žádné hlasy]
Dobré Dobré 0% [Žádné hlasy]
Dostačující Dostačující 0% [Žádné hlasy]
Nedostačující Nedostačující 0% [Žádné hlasy]
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 1
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.18 sekund 1,933,793 návštěv