19.04.2024 22:51
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Mírné léto nebo zcela normální?
Léto 2011 oficielně začalo 21.6.2011 v 19:16 SELČ. Od té doby se někde třeba ještě do dneška ani nevyskytl tropický den s teplotou 30°C a více °C, byť bylo na daném místě třeba už 29,6°C, ale na tropickou hodnotu se teplota ještě nedostala. Někde bylo tropických hodnot jistě více, jmenovat lze naše známé nížiny - Polabí, jižní Morava a teplo bývá někdy ve východních Čechách nebo na Plzeňsku.

Pokud se podíváme do nedávné minulosti, zjistíme, že tropické hodnoty byly někdy dosaženy již v červnu a do půlky července jich bylo třeba více než 10, ale byla i léta, kdy tropy začaly až právě po 15.červenci. Zvykem bylo také, že tropické teploty byly i výrazněji přesahovány již v druhé půlce června a to například až 33°C nebo 35°C.

> Vrchol léta

Vrcholem léta je označováno období nejvyšších teplot z celého léta, což bývá zpravidla v měsíci červenci. Pokud je měsíc ale výjimečně studený, může to být už v červnu. Maximální hodnoty v červnu mohou vystoupit například ke 34°C, červenec může přinést maximálně 32°C atp...
U nás bývá nejtepleji od cca 10. do 29.7., ale není to zas pravidlem. V roce 2006 i 2007 ovšem padaly rekordy právě v tomto období. Také bývá dosti suché počasí s místními bouřkami, které bývají někdy i silné.

Stálé počasí, kdy například vydrží jasno až polojasno (počasí v tlakové výši) i tři týdny jen s malým přerušením tohoto počasí při přiblížení tlakové níže a nebo přerušení ve formě konvektivních srážek - bouřek z tepla. Toto počasí právě v tomto červencovém období přichází, někdy přijde ovšem v jiné době, například dříve - jako například loni. Letos takové dlouhé slunečné období máme ještě před sebou, pokud k nám ovšem zavítá. O vrcholu léta se tedy v případě letošního roku zatím mluvit nedá.

> Průměrné hodnoty

Důležitější než vrchol léta je v meteorologii průměrný normál vypočítaný z klementinské teplotní řady od roku 1775, kdy tam počalo pravidelné měření teplot.

Dělají se také měsíční průměry, které oceníme při porovnávání měsíců, třeba nyní těch letních. I když červenec přinese teploty například až na 37°C nakrátko a jinak teploty do 25°C, průměr nebude vysoký. Pokud potom srpen přinese teploty po celé období, tedy po celý měsíc, vysoké od 25 do 33°C, průměrně může být teplejší než červenec, který přinesl pařáky, ale jen krátce. (př. v jednom týdnu či v období 5 dnů)

Toto jsou ale ideální příklady, které se běžně nestávají. Většinou bývá počasí v měsíci mnohem vyváženější celkově, avšak často během měsíce proměnlivé = vyrovnávají se stále teploty tím, že se oteplí například na 30°C, pak ochladí na 19°C a zase zpět. Samozřejmě ne ze dne na den, i když ze dne na den se ochladit o tolik či více °C může - otepluje se potom už ne tak snadno.

Obrázek o letošním dosavadním průběhu - hlavně teplotním průběhu, léta si každý udělá asi sám ze svého bydliště či místa pobytu, pozorování či trávení dovolené, prázdnin a vzpomene na rok loňský popřípadě předloňský. Zatím je léto v plném proudu stále!

Hodnotit a dělat závěry je tedy nyní velice předčasné, ale protože už plyne 16. červencový den, berme to jako takové pozastavení a rozbor současného průběhu počasí - letního počasí.

/vlastní pozorování, tým MA/

MA 16.7.2011 13:25
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 4
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.19 sekund 1,927,142 návštěv