29.03.2024 09:45
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Meteorologie - úvod, historie

Trocha historie

Jaké byly povětrnostní tradice, jak meteorologie jako věda začínala - co počasí a renesance a další zajímavosti z doby historické - významné osobnosti, kteří se podíleli na vzniku zákonů a vynálezci v souvislosti s touto vědou.

Had přináší déšť - had podle dřívějších pořekadel ukončoval období sucha, přinesl déšť.

První pozorovatelé počasí - čínský pozorovatel vyvinul kalendář s rokem rozděleným na 24 festivalů, pro každý popsal charakteristické počasí.

Srážkoměr - první zmínka pochází z Indii cca v roce 300 př. n.l. a pozorování oblohy umožnilo pozorovatelům i první předpovědi počasí. A Syřané si spojovali halové jevy s příchodem deště.

Kniha "Meteorologica" - Aristoteles 384-322 př.n.l.: To byly počátky snah o pochopení počasí z hlediska vědeckého. A titul knihy poté umožnil vznik vědy, která e počasím zabývá a to - Meteorologie. Theophrastus poté pokračovat a vydal dílo "Znaky počasí", to popisovalo 50 příznaků bouřky, 80 deště a 45 větru. Správné závěry, ale i dezinformace - to vše dílo obsahovalo.

Galileo Galilei - vůdčí osobnost co se týče vědy počasí, výzkumu atmosféry a nejbližšího vesmíru.

Je vynálezcem teploměru a postavil také první optický dalekohled, díky němuž je možné pozorovat oblohu.

Objevování oblohy - Galileův teleskop, dnes je jeho rekonstrukce vystavena v Itálii, tímto odhalil, že Země obíhá kolem Slunce.

Leonadro Da Vinci byl umělec, vědec a technik. Zasloužil se o znovuobjevení zájmu porozumět přírodním jevům. Studoval optické jevy v atmosféře a sestavil mnoho měřících přístrojů.

Benjamin Franklin připravil v roce 1752 průlomový experiment. Připojil telegraf k létajícímu drakovi a pustil ho do bouřkové oblačnosti, experiment přežil a dokázal, že je blesk elektrický výboj. Již v roce 1743 publikoval analýzy bouřkových systémů. Vedle Prokopa Diviše je také vynálezce bleskosvodu.

Detailní denní povětrnostní mapy a statistiky začala tajná služba armády USA sestavovat již v roce 1870. Tím byla vytvořena předpověď počasí, která připravovala veřejnost na chování počasí do budoucna. Mapy byly postupně stále více podrobné.

Jedna z prvních meteostanic byla sestavena již v průběhu 18. století. Mladý vědec Newton pak položil základy dnešním PC modelům počasí. A.Celsius zkonstruoval Celsiův teploměr.

Prvním výpočetním strojem na světě byl číslicový počítač, postaven ve 40. letech 20. století v USA. Radarové snímky - přístroj byl vyvinut v 50.letech 20. století ve V.Británii a zobrazoval odrazy dešťové a bouřkové oblačnosti - další velký průlom meteorologie.

Ve 30.letech 20.století bylo provozováno letadlo, které bylo přizpůsobeno pro pozorování v troposféře. bylo schopno konstruovat povětrnostní mapy pro horní troposféru, další velký zlom v meteorologii. Počátek 20. století byl tedy počátkem moderní meteorologie, byly položeny základy předpovědi počasí.

V dubnu 1960 byla vypuštěna polární družice, poskytovala informace o počasí z velkých částí Země v krátkém čase. Byly ve srovnání s dnešními velice primitivní. Sledovaly ale pohyb oblačnosti v reálném čase. V 60.letech šel vývoj družic velmi rychle dopředu.

/Použití: VOP Počasí/

MA 28.3.2012 15:27

Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.12 sekund 1,925,741 návštěv