18.04.2024 19:05
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Bouřky (3) - nebezpečné projevy
Nebezpečné doprovodné jevy jako jsou kroupy, a to vysvětlení tohoto pojmu, vznik krup a také další jevy jako je například microburst. Podíváme se také na sněhové bouře, kde se vyskytují a jak to vypadá oproti klasickým bouřkám. Další teoretické téma nabité informacemi z teorie meteorologie a konkrétně z teorie bouřek a bouří.

Intenzivní bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy
Bouřky s sebou mohou přinést i nebezpečné jevy a těmi jsou zvláště, vedle silné bleskové aktivity která je většinou přirozená, kroupy, silný vítr s nárazy a také přívalové lijáky, které vedou ke vzniku tzv. bleskových povodních, ale o těch bude řeč specielně v samostatném tématu.

> Silný vítr se tvoří v bouřkách téměř vždy. S bouřkami vítr přechodně zesiluje zpravidla vždy. Velmi silný či extrémní vítr s nárazy se ale neobjevuje tak často. Za připomenutí stojí například pás silných bouřek v létě 2009. Vítr je jedním z projevů bouřek, silný vítr s nárazy je už ale nebezpečným doprovodným jevem bouřek. V bouřce se může také ukázat tromba - částečné tornádo, nedosahující země. A nebo se může spustit přímo tornádo, tedy větrný vítr. O tom až přímo v tématu o tornádech.

> Přívalové lijáky jsou dalším projevem, a to nebezpečným, bouřek. Patří také mezi nebezpečné doprovodné jevy bouřek. Přívalový déšť, po jehož výskytu se rozvodní okamžitě hlavně malé toky a potoky a zatopí jindy suchá místa a také níže položená místa, což jsou i garáže, sklepy a při velmi silném přívalovém dešti i přízemní patra budov či domů, je prudký liják, při němž spadne i extrémní množství vody na daném místě (a to i o malé rozloze) za většinou velmi krátký čas. Bouřky s přívalovými dešti ale trvaly i dlouho, vracely se a v některých lokalitách to vypadalo, že jsou bouřkami snad začarované. Mluvíme o jaru a počátku léta 2009.
Velká voda
Bleskové povodně - ilustrace

> Led v mracích, aneb krupobití - kroupy jsou velmi ničivým projevem bouřek. Jak vzniká led v mracích a kdy začnou kroupy vypadávat, na to se podíváme nyní. Na radarových snímcích jsou to "bílá" místa. Malé koupy mohou padat i při odrazech tmavě červené barvy, ale odrazivost 60dBZ - značena bílou barvou, při jejím výskytu jsou kroupy téměř jisté v dané lokalitě, jedná se o velmi místní záležitost. To platí ovšem o bouřkách celkově, kroupy jsou ještě více lokální záležitost než třeba silný vítr nebo bouřka celkově. Vyskytnou se jen v určitém místě.

Dejme si příklad:
Máme obec A u Českých Budějovic a 2km vzdálenou obec B takté u Č.B. Směřuje od JZ silná bouřka s odrazivostí 56dBZ, vyskytuje se v jejím jádru silnější déšť, kourpy a silný vítr nikoliv. Blesková aktivita je mírná, v jádru silnější. Když bouřkas postoupí do 4km vzdálené obce A u Č.B. (od místa kde měla 56dBZ) má už 62.5dBZ a v jejím jádru jsou pozorovány kroupy a mírný déšť, vítr je silný, láme však jen větve a blesková aktivita je silná až velmi silná. Než ovšem bouřka doputuje do 2km vzdálené obce B od obce A, taktéž u Č.B. tak má již jen 58.5dBZ a kroupy v ní registrovány nejsou, silně prší, blesková aktivita jen mírná. A dovedeme příklad do úplného konce, kdy bouřka doputuje do 5km vzdálené obce C od obce B, kde bude mít bouřka jen 49dBz a blesková aktivita bude jen v jejím středu jádra slabá, déšť slabý a vítr již žádný nebo taktéž slabý. Rozpad bouřky, může to ale být i naopak, nebo případně v obci D může za například dalších 8km nabrat na intenzitě, třeba déšť a blesková aktivita. Záleží na typu bouřky, denní době a dalších hodnotách veliči na daném území, kam postupuje.

Kroupy jsou ničivé, nejen že poničí majetek a plodiny na polích, ale zranit mohou i lidstvo a zvěř. Při velké velikosti i vážně. Vyvíjí se vysoko v oblaku a rotují, nabalují stále více ledových krystalků a tím pádem se zvětšují. Procházejí poté několikrát bouřkovým mrakem. Poté vypadávají z bouřkového oblaku, také právě, jak ukazuje i příklad výše, vypadávají jen krátce. Tzn. jen na části určitého území. Když máme město větší, mohou vypadávat jen, například na jižním okraji.

Největší kroupa - 25 ledových vrstev, ledové kroupy o velikosti golfových míčků mohou i zabíjet.

Microburst - k jeho vývoji dochází přibližně 5km nad zemí. Působí tam sestupné proudění a když vzduch narazí na zemský povrch, tak se jaksi rozlije do stran a vznikne tak silný vítr. Rozlišujeme tzv microburst suchý - tj. bez srážek = srážky nedopadnou až na zem = virga viz předchozí teorie. A nebo vlhký, kdy srážky dopadnou klasicky na zemský povrch.

Sněhové a ledové bouře
Objevují se v zimním období v některých částech Evropy a severní Ameriky. Tyto bouře komplikují běžný život a pohyb ve městech. Jedná se o přívaly sněhu či ledu v kombinaci se silným větrem a nízkou teplotou, která se pocitově kvůli silnému větru jeví ještě nižší, než ve skutečnosti je. Dále se vyskytuje jev, kterému se říká tzv. "bílá tma". Téměř nebo zcela nulová viditelnost.Pro dopravu je toto nejhorší počasí - je zcela nemožná. Ledové bouře pak přinášejí ledovku, která se drží na všech možných předmětech. Mrznoucí déšť pokryje vše do ledu, taktéž velmi komplikuje běžný chod ve městech a způsobuje kalamitní situaci. Led se tvoří nejen na povrchu země - chodnících, silnicích, ale i na všech ostatních předmětech a také na rostlinách a větvích stromů, které pak pod tíhou ledu praskají.

Kdy déšť zmrzne? - vysvětlení také najdete v předchozí teorii o ledovce
Pokud dešťové kapky projdou studenou vrstvou u zemského povrchu, tak vzniká buď sněhová krupice a nebo déšť obalí předměty a větve stromů ledem. Pak-li že dešťové kapky zmrznou až po dopadu na zemský povrch - vzniká kluzká ledovka. Viz tedy také téma teorie srážek! Zimní srážky.

/použití: počasí velký obrazový průvodce/

MA 25.1.2012 18:29

Komentáře
#1 | NocarPavel dne 26.01.2012 20:14
To jsou hezké články,jen tak dál.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Výborné Výborné 100% [1 Hlas]
Chvalitebné Chvalitebné 0% [Žádné hlasy]
Dobré Dobré 0% [Žádné hlasy]
Dostačující Dostačující 0% [Žádné hlasy]
Nedostačující Nedostačující 0% [Žádné hlasy]
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 1
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.15 sekund 1,926,918 návštěv