28.03.2024 10:05
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Atlas oblaků - Petr Dvořák
Název: Atlas oblaků
Vydání: II. přepracované s lepším grafikou
Nakladatelství: Svět Křídel v roce 2007
Autor: Petr Dvořák
Náhled: (větší na konci článku)
Kniha Atlas oblaků - obálka
Toto druhé vydání knihy Atlas oblaků je výrazně zlepšené oproti prvnímu vydání knihy, je plnobarevné s velmi pěknými a příkladnými fotografiemi autora knihy, které jsou vždy k danému tématu vloženy k textu a popsány co se na nich nachází za jev. V knize jsou i názorné obrázky a tabulky. Podíváme se na podrobný popis (recenzi) knihy:

První, co nás knia naučí je rozeznávat oblaky - tedy klasifikovat je. Růzé odrůdy, tvary a zvláštnosti oblaků jsou popsány a také najdete oblaky rozčleněné do odrůd, tvarů, zvlášností s fotografiemi základních druhů oblaků.

Náhled 1


Dále kniha objasňuje jak počasí pozorovat, měřit a čím, také co je to teplotní inverze (hodí se jistě vědět) a jak se pozorují oblaky z pohledu meteorologa. Vznikem oblaků se věnuje kniha dále, co se musí stát, aby oblak vznikl, co je to rosný bod a názorné příklady a výklad oživený dalšími pěknými fotografiemi. Z náhledů, které poskytujeme si můžete udělat kromě tohoto textu obrázek sami.

Náhled 2


V knize je dlouze a poměrně podrobně vysvětlena termika, neboli termická konvekce, tedy způsob vzniku oblačnosti, dále přincip formování popřípadě odtrhávání stoupavých proudů a vznik oblaků.
Kniha se také věnuje synoptickým útvarům a oblačnosti a to: anticykloně nebo - li tlakové výši. Celkový popis tlakové výše a počasí v tlakové výši. Za ní následuje neméně podrobně popsaná tlaková níže, tedy odborně cyklona. Počasí v tlakové níži, oblačnosti v tlakové níži při určitých situacích, čtení synoptické mapy, srážky v níži  a typy frontálních systémů, tedy teplá a studená fronta. Dále následuje teplá fronta a podrobnější vysvětlení projevu počasí na teplé fronty, kdy zpravidla přechází a co vůbec pojem znemená. Jaká specifická oblačnost se na teplé frontě objevuje. Studená fronta pak následuje dále v knize a opět se jedná o vysvětlení projevu počasí na studené fronty, druhy studených front a kdy je studená fronta nejčastější, jaké srážky a jakou oblačnost přináší daný typ SF. (studené fronty)

Náhled 3

Dále se kniha věnuje druhům oblačnost v závislosti na počasí, jaký mají vztah k počasí při jasném počasí je daný typ oblačnosti typický a je zpravidla možné ho na obloze spatřit a také co můžeme od počasí čekat při určitém nastolení tvaru oblaků, pár slov o kondenzačních pruzích od letadel, což má také vazbu k vývoji počasí. Popsány jsou základní optické jevy spojené s oblačností. Naučíte se také vyznat v povětrnostní mapě a na závěr předpovídat počasí na základě příroních úkazů a to nejen co se počasí týče. Závěr knihy je věnován přírodním jevům, které naznačují příchod pěkného počasí a jevy, které naznačují zhoršení počasí. Hlavní roli hraje obloha a oblačnost. Zcela kniha končí rejstříkem pojmů.

Kniha se, jak velmi výstižně název napovídá, od počátku až do konce věnuje počasí z pohledu oblohy, létání a oblaků. Vše se točí kolem oblaků, oblačnosti. Dovíte se mnoho zajímavostí a prohlédnete si při čtení i spoustu krásných fotografiích především od autora knihy.

Knihu vřele doporučujeme, přináší základní informace o letecké meteorologii a oblacích.

Aktuální cena doporučovaná: 380,- Kč (opět nezaručujeme, záleží na obchodě a době zakupování knihy)
Počet stran: 127 (včetně rejstříku)
Vydání: 2. přepracované, 2007

Kniha Atlas oblaků - obálka


Kniha není členěna do oddělených kapitol, nové kapitoly jsou vyznačeny tučným nadpisem v textu a dole je změnu tématu také možno zjistit z tzv. navigace, kde jsem.

MA 25.10.2011 17:15
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.15 sekund 1,925,480 návštěv