28.03.2024 19:59
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Velký obrazový průvodce - Počasí
Kniha: Velký obrazový průvodce - Počasí
Vydavatelství: REBO Productions
Autoři: Bruce Bruckley, Edvard J. Hopkyns, Richard Whitaker
Kapitol: 6 (počasí, počasí v akci, extrémy počasí, pozorování počasí, klima, změny klimatu)
Náhled - malý: (velký dole pod textem)
Kniha náhled Rebo
Kniha Vás poučí o počasí, meteorologii, klimatu a v poslední řadě i o změně klimatu a dopadech jeho změny na počasí a život.

První kapitola popisuje celkově co je to počasí. Dovíte se v ní například proč se střídají roční období, co je to atmosféra, jaká máme proudění vzduchu a větry na Zemi, co jsou to tlakové výše a níže, jaké rozeznáváme frontální systémy.

Kapitola druhá
Vás zasvětí jak to vypadá, když je počasí v akci. Seznámí Vás tedy mimo jiné s pojmy jako je vlhkost vzduchu, rosa, co je to oblačnost, mlha, kouřmo, jaké máme optické jevy. Dále Vám dá vědomosti o rozdělení oblačnosti s mnoha fotografiemi pro představu (to neplatí jen u tohoto tématu) a také Vás zasvětí do srážek a druhů srážek, popisuje co je to polární záře.

Třetí kapitola, v té budete možná udiveni tím, jak dokáže být počasí extrémní. Začnete se studiem u "prostých" bouřek, které dokáží být i výjimečné. Dovíte se co je to blesk a jaké mohou být typy blesků, co jsou to kroupy, dovíte se, že existují sněhové a ledové bouře. Poté už bude řeč o ničivých tornádech a jaké je jejich pozorování. Vše dovrší ničivá síla hurikánů a taktéž jejich pozorování. Neméně závažné a zajímavé budou extrémní jev jako jsou povodně a sesuvy půdy, horko, sucho a požáry nebo písečné bouře. Výpis rekordů - absolutních rekordů veličin jako je například minimální teplota, maximální roční úhrn srážek atd. na světě a rekordy počasí v USA či v Evropě a trvání extrémního počasí - to bude závěr této kapitoly.

Náhled do knihy 1


Ve čtvrté kapitole se budete věnovat pozorování počasí - meteorologii. Nejrpve se dovíte něco z historie meteorologie a měření, poté se ponoříte do měření moderní doby s čímž budou spojeny meteostanice a jejich vybavení dnes, jak měřit počasí doma a čím, co jsou předpovědní modely a co je družicová a radarová meteorogie. To vše objasní čtvrtá kapitola knihy.

Pátá kapitola knihy se věnuje klimatickým pásům a počasím ve vybraném hlavním městě v daném pásu. Kromě informací o podmínkách pro život a počasí najdete i v této kapitole mnoho krásných obrázků, od živočichů až po rostliny. Najdete zde také přizpůsobivost zvířat, člověka a rostlin danému klimatu, jak se počasí ovlivňuje a jak lze využívat.

Náhled Rebo 2


Poslední šestá kapitola přináší informace z tématu globálního oteplování, tedy změn klimatu. Najdete v ní ledovce, dlouhodobé změny klimatu, co je to doba ledová, skleníkový efekt, jaký je vliv člověka na klima, něco o existenci ozónové díry a také o jevech El Niňo a La Niňa.

>> Kniha obsahuje za poslední kapitolou kromě slovníčku pojmů i tabulky a nejdůležitější teorii ve stručném přehledu " v kostce" a to například klasifikaci oblaků, dále tabulky stupnice síly větru, tornád a další.

Knihu doporučujeme, protože nabízí široké vysvětlení mnoha pojmů a situací nejen v počasí a klimatu či meteorologii. Od základů počasí, přes složitější pojmy v počasí, měření počasí a rekordy až po klima a pro odlehčení i nějakou tu historii či současný problém změn klimatu.

Kniha náhled Rebo


Doporučovaná cena v současné době je: 699,- Kč (opět různé akce a různé obchody jsou vliv na cenu - nezaručíme přesně)
Počet stran: 302 - až po slovníček
Web: www.rebo.cz (další publikace)

Je to zcela na Vás, ale jistě je to podle nás velmi dobrá investice.

MA 18.10.2011 18:11
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.14 sekund 1,925,609 návštěv