28.03.2024 20:47
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Oblačnost (1)
Oblačnost, tedy základní projev počasí, který musí existovat pro fungování přírody a života na Zemi. Vždy, když někdo klade otázku, jaké je u Vás počasí? Tak odpověď většinou zní jen prší, po dešti a dokonce vysvitlo sluníčko. Stále se jedná o oblohu a projevy či změny na ní. Málo kdy Vám dotyčný lajk dodá třeba i údaj o teplotě. Maximálně tedy řekne po dešti konečně, ale pěkně se ochladilo. Podívejme se na oblačnost z teoretického hlediska, jak vzniká - co to je, a její základní dělení. To bude 1. část teorie na téma OBLAČNOST:

Oblačnost a oblačné systémy (tlakové níže) jsou nedílnou součásti chodu počasí. Pokud by neexistovaly, sice by se počasí na daném území neměnilo a neexistovaly by žádné bouřky, bouřek ani ošklivé deštivé dny, ale také by nebyla voda a to by samozřejmě nebylo možné. Oblačnost je tedy díky vypařování z oceánů a dalších vodních ploch velmi důležitá pro přínos "nové" vody pro dané území. Co nám oblačnost může přinést dalšího? Třeba krásnou podívanou na obloze, duhy a další optické jevy, krásné západy Slunce. Bez toho by ale bylo možno se obejít.

Jednoduše vše zlé či ošklivé, je také pro něco dobré.

Západ Slunce 7.8.2011

>> Oblačnost hraje někdy důležitou roli - co do krásy


Teoretické pojetí oblačnosti - oblaků

Oblačnost je vlastně, jak bylo již řečeno pára - tedy soustava vodních kapiček nebo ledových krystalků - v případě vysoké oblačnosti, kde jsou záporné teploty a nebo v případě bouřkové oblačnosti v podobě krup - vysvětleno dále. Oblačnost vzniká kondenzací a nebo konvekcí - konvektivní oblačnost, díky stoupavým porudům při příznivých podmínkách - zejména v letním období = kupovitá oblaka, viz dále v rozdělení.


Klasifikace (dělení) oblaků

Oblačnost dělíme na tři základní patra: cirrus, stratus a cumulus - používají se latinské názvy a zkratky Ci, St a Cu. Česky řasa, sloha (mlha) a kupa. Mlha je oblak stratovitý - nízký.

Cirrus je vysoká oblačnost skládající se z ledových krystalků a nachází se velmi vysoko - až v 13km. Srážky nepřináší a je předzvěstí příbíží se změny počasí k horšímu. (příchod fronty = oblačnosti a srážek, větru a změny počasí k horšímu) Více na konci v zajímavostech o oblačnosti a jejím vlivu na chování počasí v budoucnu.

Stratus je vlastně mlha - oblak mlhovitý. Pokud je tedy u země říká se mu mlha - jinak se jedná o oblak typu stratus.

Cumulus je kupovitá oblačnost- věžičky, beránky - velmi pěkná na pohled a může nabývat i pěkných tvarů, například tvarů připomínajícíh nějaká zvířata, draky a jiné. Říká se jí letní oblačnost, protože je k vidění při vyšších teplotách a dalších vhodných podmínkách potřebných ke konvekci - vznikají z ní konvektivní srážky a pokud přeroste do stádia bouřkové oblačnosti, tak i bouřky. Je ve výšce oproti vysoké oblačnosti, pouze 2km. (o těch někdy příště)

>> příště také složeniny oblaků ze základních druhů, aby se lépe dalo charakterizovat každý druh oblaku. Je jich spousta, oblaka se totiž umí tvarovat do mnoha různých útvarů, které si mohou být  jen podobné.


Zajímavosti

Oblačnost a Západ Slunce

>> Přibývající oblačnost večer - dost možný déšť v noci či ráno

Vysoká oblačnost naznačuje tedy změnu počasí k horšímu a to přesně příchod teplé fronty. obloha zatažná souvislou vrstvou střední oblačnosti (o ní bude zmínka příště) značí přechod frontálního rozhraní. Zda bude v noci či ráno pršet, lze zjistit podle toto, pokud se večer oblačnost neprotrhává a naopak houstne - samozřejmě to není jisté, ale pravděpodobné. Pokud ráno uvidíme na obloze oblaka ve tvaru hradeb, dost možná se objeví během dne bouřka.

Tyto zásady nemusejí platit vždy, ale počasí se takto dá odhadnout, protože se jedná o zásady, které vycházejí z běžného chodu v počasí.

Duha 9.8.2011

>> I obyčejná přeháňka/bouřka může přinést kromě vláhy i podívanou

MA 2.10.2011 22:17
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.15 sekund 1,925,618 návštěv