28.03.2024 15:48
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Optické jevy
Duha, klasická a jistě všem známá, jedná se samozřejmě o optický jev ke kterému jsou potřeba dva základní faktory. Co takhle koróna, halo nebo vedlejší Slunce? Existuje spousta optických jevů jistě velmi málo známých, které jsou spjaté například jen s vysokou oblačností a podobně. O těch hlavních si budeme v tomto tématu povídat, začneme u nejznámějšího či nejznámějších a skončíme u pravděpodobně velmi málo známých jevů v atmosféře. U většiny optických jevů hraje roli oblačnost a Slunce.

Duha
U oblaků přesahujících hranice pater - Cb, Ns je jedinečným jevem.
Duha je velmi pěkný a častý optický jev. Veškeré optické jevy, jak se za okmažik při čtení článku dovíte, jsou většinou ne příliš zajímavé, ale i když jsou zajímavé, tak nejsou barevné.

Duha se objevuje velmi často při proměnlivém počasí, kdy panují během dne přeháňky a rychle se střídá oblačnost tzn. za přeháňkou se rychle vyjasní a Slunce osvítí oblaky, vznikne pak díky kombinaci slunečních paprsků a na odcházející přeháňce díky srážkám putujícím k zemi, duha. Existuje duha hlavní a vedlejší. Duhu vedlejší poznáme tak, že není tak výrazná jako je duha hlavní. Je to tzv. dvojitá duha a to ta méně výrazná - duha vedlejší. Vzniká tedy lomem slunečních paprsků, které dopadají na dešťové kapky. Jednoduchý, ale velmi pěkný jev, který znají jistě už i menší děti.
Duha - dvojitá
Na tomto obrázku je vidět tzv. dvojitá duha. Duha hlavní - výraznější a tedy ta spodní a duha vedlejší nad ní která není v tomto okamžiku již celá viditelná, nýbrž mizí
Duha - detail
A na této fotografii je to velmi podobné, zachyceny jsou konce duh. Duha hlavní je zde velmi dobře patrná - je výrazná, duha vedlejší vpravo je o poznání méně výrazná

V obou případech z praxe se jednalo o přeháňku, ve druhém to bylo dokonce původně i bouřka. Jednalo se o krátké přeháňky v rychlém sledu se střídáním oblačnosti. První byla odpolední z 19.6.2011, kdy se střídala oblačnost jako o závod a ze skoro jasna bylo co nevidět zataženo s intenzivní přeháňkou a druhé foto je z 9.8.2011, kdy také duhy nebylo obtížné spatřit.

Malé halo, vedlejší slunce
Optické jevy sice méně časté než duha, ale i tak jsou to poměnrě známé optické jevy. Jedná se také o částečně barevné optické jevy, ale již ne tak výrazné jako tomu bylo u duhy. Vedlejší slunce se nazývají odborněji parhelia. Malé halo je optický jev častý, ale méně často je úplný. Jinými slovy halo, nebo-li oblouk či jinými slovy kruh kolem Slunce či Měsíce. Ač to není na první pohled jako u duhy patrné, tak je to také barevný jev. Vedlejší slunce je jev spjatý s halovým obloukem, ale může se objevit na obloze i bez něho. Jedná se tedy o odraz ledových krystalků, které se nacházejí právě ve vysoké oblačnosti, a Slunce popřípadě Měsíce, což jsou právě zdroje světla. Nejsou to jevy sahající k zemi jako je duha, ale jsou to jevy vyskytující se vysoko v atmosféře a jsou spjaty s vysokou oblačností, která se tvoří ve výšce 13000m. S přibýváním vysoké cirrovité oblačnosti je spjata změna počasí k horšímu, což se také v některém z dalších povídání dozvíte a také je zmínka o náznacích změny počasí k horšímu či lepšímu již v tématu oblačnost. A proto bývá právě halo náznakem příchodu deště. Lidově řečeno kruh kolem Měsíce - bude pršet. Není to samozřejmě zcela jisté, ale je to pravděpodobné na základě těchto souvislostí a nemusí zrovna přijít déšť do daného místa pozorování tohoto jevu, ale o 2km dále již třeba ano. To už jsou zas vychytávky počasí.

Cirkumzenitální oblouk
Ač se zdá být možná neznámým optickým jevem, tak je to vedle duhy častý barevný optický jev, ale duha to není. Na obloze se objevuje oproti duze na místech, kam se většinou nedíváme. Objevuje se přímo nad námi - tedy v nadhlavníku, jinými slovy v zenitu. Odtud tedy název cirkumzenitální. Často vyskytuje s jevem vedlejší slunce, který byl popsán výše, takže pokud vidíme vedlejší slunce, je šance, že v nadhlavníku uvidíme i cirkumzenitální oblouk. Tento oblouk není nikdy vidět celý, ale jen jeho polovina nebo spíše jen čtvrtina.

Koróna
Jedná se o optický jev na střední oblačnosti. Koróny se objevují kolem Slunce, ale i kolem Měsíce a jedná se o kruhy tvořené vodními kapičkami. Koróny jsou vidět spíše kolem Měsíce, když je tedy málo světla. Tvoří ji několik barevných prstenců, vnitnřímu kruhu se říká i aureola. Koróny vznikají ohybem světelných paprsků na vodních kapičkách nebo ledových krystalek sředních oblaků.

Parhelický kruh
Asi málo kdo ho viděl a ví o co se přesně jedná. Je to méně se vyskytující optický jev v atmosféře. V ovzduší se vyskytují za vhodných atmosferických podmínek ledové krystalky, které se vznášejí ve vzduchu. Vydávají pak při výskytu ve svislé poloze v kombinaci se Sluncem optické jevy a to i světelný pruh, který se objevuje nalevo i napravo od Slunce a to je právě parhelický kruh. Často je jen málo výrazný, tedy málo viditelný.

To jsou hlavní optické jevy, tedy celá hlavní teorie optických jevů. Určitě je velmi zajímavé, pozorovat na obloze či v atmosféře, zda se nám nějaký optický jev nemihne. Často bude asi k vidění duha, koróna nebo halo.

Při případném lovu optických jevů, hodně zdaru.

/použití: atlas oblaků/

MA 4.1.2012 16:16
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Výborné Výborné 100% [1 Hlas]
Chvalitebné Chvalitebné 0% [Žádné hlasy]
Dobré Dobré 0% [Žádné hlasy]
Dostačující Dostačující 0% [Žádné hlasy]
Nedostačující Nedostačující 0% [Žádné hlasy]
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 1
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.25 sekund 1,925,565 návštěv