20.04.2024 02:59
Navigace
· Domů
· ÄŒlánky
· Odkazy
· Novinky
· Srážky
· Výstrahy
· YoWindow
· Videogalerie
· Stav blesků
· Diskuzní fórum
· Webové kamery
· Kontaktujte nás
· Galerie fotek
· Vyhledávání
· Aktuální teplota v ÄŒR
· Detekce blesků NÄ›mecko
· Pec pod Sněžkou online
· Aktuální teplota na Sněžce
Poslední články
· Výhled z 23.7.2017
· Teplotní rozdí...
· Bude teplo, občas...
· Rekordy 30.6.2012
· ÄŒervenec bude tep...
Radary ČHMÚ

MSG animace
Posledni foto
Anketa
Zatím nejsou žádné ankety.
Hodnocení webu
Celkové hodnocení webu:


26 členové hodnotili.
57 členové nehodnotili.

Pro hodnocení webu musíte být přihlášeni

Vodstvo ČR - úvod
Vodstvo ČR - co od této kategorie můžete očekávat?

V této kategorii budou vycházet články na téma hydrologie - vodní toky, tedy informace o vodních tocích v ČR s přiloženými fotografiemi naší dokumentace daného toku - k vybraným tokům. Popis vodních toků bude navíc provázán, tedy obohacen postupně o odkazy. Na každou řeku či potok, která bude zde popsána bude existovat postupně odkaz, lépe řečeno odkaz na článek na webu, kde je popsán tok.

Dáme si příklad:
Řeka Vltava se u Mělníka vlévá do Labe, kde její tok a tím i naše putování po Vltavě, končí. (Slovo Labe bude obsahovat odkaz na článek, kde je popsáno Labe)

Odkazy budou postupně do článků doplněny, takže postupně vznikne taková encyklopedie vodstva ČR a mezi jednotlivými toky se bude možné "překlikávat" a tím zobrazit přehled další požadované řeky/potoka.


Tolik úvodem ke kategorii, nyní úvod do systému vodstva ČR:

V ČR rozlišujeme tyto hlavní toky: Labe, Vltava, Morava a Odra. (Každá řeka bude mít u nás jinou barvu)
Rozlišujeme několik povodí, do kterých je systém vodstva rozdělen: Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Ohře a Odry. (Povodí bude uvedeno u každého toku při popisu)

Zatímco Labe a Vltava odvodňuje Čechy a částečně Vysočinu, tak Morava, už podle názvu, odvodňuje Moravu a Odra Slezsko. Morava také odvodňuje část Vysočiny. Na řekách jsou vybudovány vodní nádrže a přehrady, jejichž účel neslouží jen k rekreaci. Hlavní účel plní většina z nich v souvislosti s povodněmi - zadržuje a reguluje průtok při povodních, ale také slouží při suchu k celkovému nalepšení průtoků na dané řece.

Povodí jsou spravována jednotlivými státními podniky, které jsou mezi sebou propojeny: Jsou to Povodí Labe, s. p., (www.pla.cz) Povodí Vltavy, s. p., (www.pvl.cz) Povodí Moravy, s. p., (www.pmo.cz) Povodí Ohře, s. p., (www.poh.cz) a Povodí Odry, s. p. (www.pod.cz)
Na výše uvedených adresách najdete informace o stavu vodní cesty, mimořádnostech, stavu vody v nádržích a její kvalitě, srážky na srážkoměrných stanicích a další užitečná data z měření či fotografie.

Vodstvo v ČR je poměrně dost husté. Vedle největších a velkých řek je tu celá řada říček, potoků či potůčků. Měření vodních stavů a průtoků probíhá samozřejmě na hodně tocích, ale na potocích většinou nikoliv. Ty nemají většinou téměř žádný průtok. Existuje celá řada malých potoků a potůčků, na nichž kdyby se měřilo, tabulky s měřením by byly velmi dlouhé a mapy nepřehledné. Znát samozřejmě všechny potůčky není nutné, ale udělat si základní přehled o tocích v ČR a jejich zařazení, to je více než reálné a je to také cílem této kategorie našeho webu.

Velké české řeky Labe a Vltava. I když se Vltava vlévá do Labe a Labe nakonec odvádí vodu z Čech za hranice, tak je Vltava tok delší. Ale co se týče délky toků celkové, je samozřejmě Labe nepřekonatelné, jeho největší část se totiž nechází v Německu, od hranic s ČR to má voda ke svému cíli ještě pěkně daleko.

Tímto můžeme považovat za uvedenou kategorii a těšit se na první představovanou řeku.

>>> A tou bude samozřejmě Labe.

MA 19.11.2011 18:59
Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště se pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 1
· Členové on-line: 0


· Registrovaní členové: 83
· Nejnovější člen: dako77
Shoutbox
Pro přidání zprávy do shoutboxu, musíte být přihlášeni.

Žádné zprávy.
Návštěvnost
TOPlist
Vygenerované za: 0.23 sekund 1,927,187 návštěv